IMG_3786 (1).jpeg header.jpg IMG_3861.jpeg
Afgelaste Wedstrijden
Totaal: 0 thuiswedstrijd(en) en 1 uitwedstrijd(en) afgelast

zondag 21 april 2024
Tijd T/U Team Tegen team
13:00 Uit Dames 1 jong JHC-Stix DO25-1-mix

Waar moet je op letten bij het kiezen van een geschikte hockeystick?

1-10-2022
Nieuwsafbeelding
Hoogte stick
De lengte van een stick is vooral voor kinderen van groot belang. Met een te lange stick is het erg lastig om de techniek in de vingers te krijgen. Als je met een te lange stick speelt ga je te recht staan en dus minder door je knieën. Je wilt dat de kinderen de bal niet naast hun voeten hebben liggen, maar juist zo dat ze ook nog het veld kunnen overzien. Als je stick te groot is dan moet je je hoofd hier te veel voor draaien. Een te grote stick is dus slecht voor de ontwikkeling van de techniek. Een te kleine stick verminderd daarentegen weer de slagkracht, maar dit vinden wij op jongere leeftijd iets minder van belang. 

In de onderstaande tabel vind je de lengte van de stick in relatie tot de lengte van een kind. De sticklengtes worden aangeduid in inches.

De twee belangrijkste punten om op te letten bij het
opmeten van de correcte sticklengte voor jeugdspelers is;
  • Dat hij nooit boven de navel uitsteekt.
  • Dat hij nooit onder het heupbot komt.
Zorg er altijd voor dat je stick aan deze twee punten voldoet. (LET OP! Dit geldt alleen voor junior sticks, bij senior sticks is dit niet meer aan de orde.)

 Lengte tot heup

 Sticklengte

 < 45 cm

 18 inch

 45 - 53 cm

 21 inch

 53 - 60 cm

 24 inch

 60 - 63 cm

 25 inch

 63 - 66 cm

 26 inch

 66 - 68 cm

 27 inch

 68 - 71 cm

 28 inch

 71 - 73 cm

 29 inch

 73 - 76 cm

 30 inch

 76 - 78 cm

 31 inch

 78 - 81 cm

 32 inch

 81 - 83 cm

 33 inch

 83 - 86 cm

 34 inch

 86 - 88 cm

 35 inch

 88 - 91 cm

 36 inch

 > 91 cm

 36,5 inch



De meest gebruikelijke lengte voor senioren is 36,5 inch, oftewel 92 centimeter. Mocht je ondanks de juiste houding alsnog geregeld last hebben van je rug, dan biedt een langere stick wellicht uitkomst. Steeds meer toppers, met name verdedigers, kiezen voor een langere stick van 37,5" & 38,5" inch voor extra reikwijdte. Je hebt net een stukje extra stick om de bal mee te veroveren.

Carbon
Ook het carbonpercentage speelt een belangrijke rol bij het uitkiezen van een hockeystick. Het carbonpercentage bepaalt de stijfheid van de stick. Naarmate het percentage oploopt neem ook het stugge/stijve gevoel van een stick toe.
Door de toename van het carbonpercentage wordt de stick stugger, dit zorgt ervoor dat je de bal meer snelheid mee kunt geven bij een pass of slag. De keerzijde hiervan is, dat bij een foutieve aanname, de bal verder van de stick afspringt en je dus wat controle inlevert. Dit betekent dat een goede stop/slag techniek vereist is bij een hoog percentage carbon (80% of hoger). 

Kort samengevat, naarmate het percentage carbon stijgt, wordt er meer verwacht van de techniek van de speler/speelster.

Om dit te vereenvoudigen, kunnen de sticks worden verdeeld in 3 groepen, op basis van carbon percentage, namelijk:

10% - 30% (Soepele sticks)
Deze sticks zijn zeer toegankelijk voor de hockeyers die net beginnen met hockey of aan de eerste volwassenenstick toe zijn. Hierbij kan men denken aan teams vanaf de D/C lijn. Door een relatief laag percentage carbon heeft de speler/speelster veel controle en moet hij/zij harder werken om de bal in beweging te krijgen, dit is zeer gunstig voor het ontwikkelen van de techniek.

30% - 70% (Allround sticks)
De tweede groep benadert de grootste groep onder de hockeyers, waarbij de sticks voor bijna elke hockeyer geschikt is. Vaak zie je dat jonge technische hockeyers een stick kiezen uit deze categorie, omdat hier altijd een stick te vinden is die aansluit op de speelstijl. Daarnaast zal de gemiddelde senioren hockeyer(ster) ook prima uit de voeten kunnen met een stick uit deze groep.

70% - 100% (Stugge sticks)
In de derde en laatste groep vind je sticks die vaak gebruikt worden door de selectiespelers in zowel de senioren teams, als de laatste jeugdteams. Deze sticks zijn zeer stug en geven veel kracht. Hierdoor kan er meer snelheid gecreëerd worden bij het passen en schieten van de bal. Het hogere carbonpercentage zorgt er ook voor dat er een hoog balgevoel ontstaat, zodat de speler/speelster precies kan voelen wat de bal doet.

Kromming
Iedere hockeystick heeft een kromming, die wordt aangeduid in millimeters (mm). De kromming van de stick ligt over het algemeen tussen de 16 en de 25 mm. Volgens de officiële reglementen is de maximale kromming 25 mm. Het uitkiezen van een stick blijft een hele persoonlijke keuze. Denk daarbij goed na wat jij wil dat de stick moet kunnen en wat jij met de stick veel in het veld doet. De kromming van de stick is hierin een belangrijk onderdeel.

Als beginnend hockeyer kun je het beste kiezen voor een stick met een minimale kromming of een stick met een hoge Curve Location (hierover later meer). Dit soort hockeysticks hebben in het begin een betere controle over de bal met stoppen/slaan. Hierdoor kan de beginnende hockeyer beter een techniek ontwikkelen.

Sticks met een grotere kromming of een lage Curve Location zijn over het algemeen voor de gevorderde hockeyers aangezien er voor deze soorten sticks een betere techniek gevraagd wordt.

Er zijn vele soorten krommingen mogelijk voor een hockeystick. Daarbij is de Curve Location van belang. Dat is het punt, vanaf de krul gemeten waar de kromming van de stick wordt ingezet. Dit wordt aangeduid in centimeters. Simpel gezegd is de Curve location het punt, wanneer je de stick op de grond legt, waarbij de stick het hoogtepunt heeft.

Bij de goede keuze van een kromming, kun je ervoor zorgen dat je als speler nog meer jouw eigen spel benaderd. Hierbij kan men denken aan een Mid-Bow voor mensen die zich focussen op een gerichte passing en als tegenhanger een Extreme Low-Bow voor mensen die meer focus willen met 3D-dribbling of het slepen van een strafcorner.

Gewicht
Naast het carbonpercentage en de kromming is er ook nog een verschil in het gewicht van de stick. Dit kan van belang zijn voor dribbelaars voorin of juist voor krachtpatsers achterin. Denk hierbij ook aan het verschil tussen senior en junior sticks.

We verdelen het gewicht in de volgende groepen:

Extra-Extra-Light (475 - 520 gram)
XX-light zijn sticks voor de ultieme dribbelkoningen onder de hockeyers. Door het lichte gewicht kan men de maximale handelingssnelheid behalen. Als kanttekening moet hier wel bij gezegd worden dat een stick daardoor wat kracht verliest in de slag of passing, vanwege de gewichtsverhouding ten op zichtte van de bal.

Extra-Light (520 - 550 gram)
XL-light is een stick die vaak door de jongere hockeyers gebruikt wordt, deze stick is voor jonge spelers een goede uitkomst om de hoge stickhandeling te behouden. Dit in verband met het lagere gewicht en de nog niet volledige ontwikkelde kracht van jonge spelers. Daarnaast zie je ook dan veel technische spelers vaak neigen naar een Extra Light stick, omdat dit de handelingssnelheid verhoogt.

Light (550 - 590 gram)
Light klasse is de meest gebruikte gewichtsklasse in de hockeysticks, dit komt doordat deze gewichtsklasse het best aansluit bij de meeste hockeyers. Er is genoeg gewicht voor een krachtige slag of pass, zonder dat de handelingssnelheid laag wordt. Hierdoor kiezen de meeste spelers dus voor een light klasse stick.

Medium (590 - 630 gram)
Ondanks dat deze stick steeds minder voorkomt, zijn er nog steeds een aantal merken die deze gewichtsklasse voeren. Door het relatief hoge gewicht, ontstaat er een erg hoge slagkracht, echter lever je hierdoor wel fors in op handelingssnelheid. Dit gewicht wordt vaak gebruikt door verdedigend ingestelde spelers, omdat deze vaak langere passes versturen en een beetje extra gewicht dit makkelijker maakt.


Reacties

Er zijn nog geen reacties, plaats uw reactie hieronder

Reageer op het nieuws