header.jpg IMG_3861.jpeg IMG_3786 (1).jpeg

Een zeer geslaagd jubileumfeest 90 jaar SMHC

31-8-2016
Nieuwsafbeelding

"Een geweldige dag Zaterdag” . 

"Dank aan de hele club voor de geweldige dag! Met name de sjawl van jaap sonnenberg als reliqiue in de mooie historie van een kleine maar oh zo gezellige friesche hockeyclub...”

"Wat was het een mooi dag! Bedankt voor het organiseren, het was top!”
 ( enkele reacties op Facebook)

Het feest begon voor de jubileumcommissie al in februari met plannen maken, vergaderen, terrein opruimen, onkruid wieden, oud leden benaderen, facebook berichten en foto’s plaatsen, badges maken, prijzen voor de verloting regelen. En de avond voor De Dag met het inrichten van de kantines en het opzetten van de tenten.


Dan is het zaterdag 27 augustus. Om 10.30 uur arriveert als eerste de familie Barendsen, die na jarenlang verblijf in het buitenland sinds drie jaar weer in Nederland woont. Ze verbazen zich over ons mooie clubhuis en de velden. Toen zij aan de Koningsspil ( de straat die je ziet vanaf het veld) woonden was het sportpark er nog niet en was het weiland.

Al snel komen er steeds meer oud hockeyers en het is fijn om te zien dat er ook veel leden van het eerste uur (1955/ 56) aanwezig zijn. Zo treffen Harry Brandsma, Gerke Walinga, Harm Rasterhoff, Piet Kraak en Luit van de Duim elkaar  weer en halen herinneringen op.


Om een uur of twaalf zijn de meeste deelnemers die ook wedstrijdjes gaan spelen aanwezig. Men vindt het geweldig om elkaar na zo lange tijd weer te zien en de oude verhalen komen weer boven.
Jaap Sonnenberg steelt de show door de hele dag met een gebreide shawl in de kleuren oranje en zwart rond te lopen. Ook al schijnt buiten volop de zon, met de shawl om heeft Jaap het niet warm, want hij is tenslotte in de tropen opgegroeid. Dat hij in de jaren zestig met zijn toenmalige vriendinnetje de shawl speciaal liet breien, maakt het tot een bijzonder kleinood.


Het is warm als de onderlinge wedstrijdjes worden gespeeld en als je lang niet gespeeld hebt wordt het daardoor extra zwaar. Vooral als er vier wedstrijdjes achter elkaar worden gespeeld en je niet meer zoals vroeger op elkaar ingespeeld bent. Maar het plezier is er voor velen niet minder om.
Voor het jubileumfeest heeft de jubileumcommissie de Batavieren bestaande uit oud internationals uitgenodigd om een wedstrijd te spelen tegen Heren 1 SMHC. De laatste groep bestaat uit  oud leden, veteranen en spelers van Heren 1 aangevuld met 2 keepers Sander Borggreve en Jeroen Smit. Het wordt een mooie wedstrijd met snel spel en prachtige passes. De Batavieren winnen de pot met 7 – 5.

Als de oudste betrokkenen bij de club Wybe van Oerle en Wim van de Poel op de club zijn gearriveerd houdt Frank de Ruijter een toespraak en toost op de club. Veel oud bestuursleden en ereleden zijn er en vinden de tijd om met elkaar te praten.


De Batavieren spelen in het hele land wedstrijden en steunen daarmee de Stichting ALS die onderzoek doet naar de spierziekte. SMHC steunt dit goede doel en tijdens het feest worden er loten verkocht voor een verloting van prijzen die door sponsoren beschikbaar zijn gesteld. De notaris trekt de winnende loten en maakt bijna alle winnaars blij met een waardebon, een sporttas,  verblijf in een vakantiehuisje, een schilderij van de Waterpoort, verrassingspakketje van de Weduwe, of een een weekendje varen. De laatste prijs wordt gewonnen door Bauke de Haan, die namens Stichting ALS een toelichting geeft op het werk van de stichting en de ziekte ALS.


Dan is het tijd voor muziek , live zigeunermuziek en beleven velen nog zeer genoeglijke uurtjes. Vooral de heren en een enkele dame onder de partytent zetten het feest door in de kleine uurtjes.

Voor iedereen lag bij vertrek het nummer van Groot Sneek klaar, waarin een hele katern is gewijd aan SMHC. Mooie verhalen, interviews en foto’s. Aanrader! Als je hem niet in de bus hebt gehad, zeker op de club even halen! Er zijn er nog genoeg.

Aanrader zijn ook de foto’s op de website (zie tabje Foto’s) gemaakt door Durk Humalda die zelfs met een camera-drone de lucht in ging.

Al met al hadden we een geweldige dag waar bijna 200 mensen zichtbaar genoten van oude vriendschappen en herinneringen, het prachtige weer en mooie partijtjes. 

Dank aan alle vrijwilligers die dit mogelijk maakten!